ROȘIILE sunt legumele preferate ale românului. Auzi mereu că , o roșie cu brânză sau o slănină cu ceapă lasă gura apa „celor mai pofticioși români.
În aceasta perioadă ca si lucrare de sezon la tomate este mușuroirea. Rosiile prefera sa fie înconjurate la bază de o movilă de pământ „mușuroi”.
Roșiile reprezintă plante care au capacitatea de a dezvolta rădacini acolo unde tulpina atinge solul. Se numesc rădăcini adventive.
Mușuroirea la tomate indiferent de spațiul de cultivare este o lucrare esențială care oferă condiții optime de dezvoltare.
Mușuroirea plantelor de tomate se face prin strângerea la baza plantelor a unui mușuroi de circa 10 cm înălțime. Perioada optimă este exact cea care se face când se observă mici excrescențe pe tulpină.
Mușuroirea tomatelor ajuta la creșterea armonioasa a plantelor și le ajută să treacă relativ bine peste perioadele călduroase.
Totodată mușuroirea asigură o toleranță crescută la atacurile de boli și dăunători.