În anul 2024 prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial este de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv

0
74

Ordinul de prohibitie 2024 – privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2024 a fost publicat in Monitorul Oficial. Este vorba de Ordinul nr. 561/2023/11/2024, Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 17 ianuarie 2024.

Mai jos găsiți câteva aspecte de interes extrase din Ordinul de prohibiție pentru pescarii recreativi și sportivi.

Ordin prohibitie 2024 – Informatii generale despre perioadele de prohibitie

In anul 2024 prohibitia generala pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial este de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.

Pentru apele care constituie frontiera de stat prohibitia la pescuit se instituie pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin. Specific, pentru apele ce constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv. Pentru apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv.

Ordin prohibitie 2024 – Restrictii pe specii de pesti in sezonul de pescuit 2024

Perioada de prohibitie la stiuca este în perioada 1 februarie – 20 martie dar si in perioada de prohibitie generala, adica 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.

Perioada de prohibitie la Salau si biban, este stabilita intre 20 martie – 07 iunie inclusiv;

Perioada de prohibitie la Lin, este stabilita intre 7 iunie – 6 iulie inclusiv, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunării”;

Perioada de prohibitie la Scrumbie: vezi detalii mai jos in articol;

Perioada de prohibitie la calcan este 15 aprilie -15 iunie 2024 inclusiv.

Perioada de prohibitie la gobiide (guvizi), este pe o durata de 31 de zile, in perioada 15 aprilie-15 mai inclusiv;

Perioada de prohibitie la pastravul indigen, pastravul fantanel si pastravul curcubeu este în perioada 1 ianuarie-31 martie inclusiv si in perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024;

Perioada de prohibitie la păstrăvul de mare: este tot timpul anului.

Perioada de prohibitie la Sturioni, este stabilita pe tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific;

Perioada de prohibitie la caracuda, pastravul de mare, coregon,  lipan, salau vargat, pietrar, fusar, ghibort de rau, cernusca , asprete, pecarina, guvid (Neogobius syrman), zglavoaca rasariteana, lostrita, mihalt, delfin este stabilita pe tot timpul anului;

Ordin prohibitie 2024 –  prohibitia pescuitului in Delta Dunarii

In mod special, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reţinerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie.

Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii” pescarii ce desfasoara activitati de pescuit recreativ/sportiv nu pot transporta o cantitate de peste mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numarul de zile in care au desfasurat activitatea.

Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul recreativ/sportiv pe lacurile si canalele care nu sunt mentionate anexa 3 din Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 159/1266 din 24 iunie 2011 privind aprobarea conditiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv si modelelor permiselor de pescuit recreativ/sportiv in ariile naturale protejate.

In zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, in Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale se interzice pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.

Pentru Golful Musura, perioada de prohibitie se poate prelungi, pentru conditii hidrologice nefavorabile, la propunerea guvernatorului Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, prin ordin comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrului Mediului Apelor si Padurilor.

Sursa: info-delta.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here