INFORMARE DESPRE EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL

0
62

Deși luna iunie a fost o luna a conștientizării efectelor consumului de alcool, subiectul rămâne în actualitate.

Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli și poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violență. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenția, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii.

Deși comercializarea produselor care conțin alcool este restricționată pentru persoanele sub 18 ani, 2 din 3 elevi cu vârsta de 15-16 ani din România consideră că băuturile alcoolice sunt ușor de procurat (conform datelor studiului ESPAD-European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs- derulat în anul 2019).

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfășurat în anul 2022 prin Institutul Național de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin în una-două zile, în ultimele 30 de zile și mai mult de două treimi din liceenii din România (15-18 ani) au declarat că au consumat alcool.

Prevenția consumului de alcool în rândul adolescenților este foarte importantă pentru protejarea sănătății și bunăstării lor pe termen lung, pentru reducerea riscurilor de dependență, de consum episodic excesiv de alcool și pentru promovarea unui viitor sănătos și prosper pentru tineri.

Prin derularea unor campanii de conștientizare a efectelor ce decurg din consumul de alcool se urmărește creașterea vigilenței, responsabilității personale și sociale în ceea ce privește consumul de alcool.

SURSA: iNSP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here