ARDEI UMPLUT ÎN SOS DE ROȘII

0
180

O RETETĂ de Carmen Ghimiș

Vara este perioada roșiilor, vinetelor și al ardeilor.

Mirosul de ardei copt sau umplut îl asociez cu zilele toride, când începi să gătești de foarte de dimineață sau noaptea târziu, când temperatura e în jur de 20 de grade Celsius. Umplutura e foarte versatilă și pot fi făcuți de post sau de dulce, cu mai multă proteină sau mai mulți carbohidrați. Inițial am vrut să fac doar doi ardei umpluți, dar punând 250 gr carne a trebuit să folosesc patru ardei. Pentru piureul de cartofi, 300 de grame sunt suficiente pentru două persoane.
Să începem!

Ingrediente:
Pentru umplutură:
4 ardei grași
45 gr quinoa
200 ml apă
20 gr caju
250 gr carne tocată
1 ou
1/2 ceapă medie
7 căței usturoi
40 gr pastă roșii
1 linguriță boia ardei dulce afumată
1 linguriță curry
2 linguri ulei măsline
1 lingură ceapa deshidrata
1 lingură usturoi granulat
1/2 legătura pătrunjel
sare, piper

Pentru sos:
1 lingură ulei
1/2 ceapă medie
40 gr pastă roșii
420 gr (1 cutie) roșii mărunțite
1 lingură zahăr dark muscovado
250 ml apă
1/2 linguriță busuioc uscat
1/2 linguriță amestec ierburi mediteraneene
1 vârf linguriță cimbru uscat
5 căței usturoi
sare, piper după gust

Piure cartofi:
300 gr cartofi
20 gr unt
100 ml apa în care au fiert cartofii
sare, piper după gust

Mod de preparare :
1. Cu un cuțit se taie partea de sus a ardeiului, făcând un capac. Se scot semințele și se dă la o parte.
2.Într-o tigaie se încinge uleiul și se călește ceapa, împreună cu condimentele pentru 2-3 minute.
3.Se adaugă apa, quinoa, jumătate din pătrunjel, carnea și la foc mic se amestecă aproape încontinuu pentru 10-15 min. După ce quinoa va absorbi apa punem oul și pasta bulion, apoi amestecăm toată compoziția timp de câteva minute. Oprim focul și punem un capac, lăsând să se odihnească până pregătim sosul de roșii.
4.Într-o oală potrivită punem uleiul, călim ceapa, și adaugăm conserva de roșii. Lăsăm la fiert vreo 15 minute, cât bem un pahar cu limonadă, și la final punem pasta de roșii, busuiocul, ierburile și usturoiul.

5. Luăm ardeii umpluți și îi punem la fiert, la foc mic, în sos pentru 45-60 minute, acoperind vasul. În cazul în care sosul nu trece de jumătatea ardeilor mai completăm cu apă fiartă.

6.Cât timp așteptăm să se facă aceștia, facem piureul de cartofi și îl servim pe post de garnitură.
Într-un recipient închis se pot păstra la frigider 2-3 zile.
Poftă bună!

      LĂSAȚI UN MESAJ

      Please enter your comment!
      Please enter your name here