Funcționarea în condițiile legislației de mediu este de importanță majoră pentru toți operatorii economici, atât persoane fizice cat și juridice. Astfel, în condițiile Ordinului 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, pentru activitățile ce se regăsesc în anexa din prezentul ordin, solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de mediu sunt obligatorii atât pentru desfăşurarea activităţilor existente, cât şi pentru începerea activităţilor noi.
Numai în ultima săptămână, comisarii GNM-CJ Dolj au aplicat două sancțiuni contravenționale pentru operatori economici ce funcționau fără acte de reglementare, așa cum prevede legislația de mediu. Este vorba de o amendă de 60.000 de lei pentru un operator economic ce efectua lucrări de excavație în albia majoră a râului Jiu fără a deține acte de reglementare și o altă sancțiune de 30.000 de lei pentru administratorul unei spălătorii auto din Craiova ce nu deținea autorizație de mediu.
Așadar, protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, în care scop solicită şi obţin actele de reglementare, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă 195/2005 privind protecția mediului şi a legislaţiei subsecvente și totodată respectă condiţiile din actele de reglementare obţinute. Pe această cale, reiterăm importanța acestor actelor de reglementare pentru funcționarea în condițiile legislației de mediu.
Prin acte de reglementare se înțeleg – decizia etapei de încadrare, aviz de mediu, acord de mediu, autorizaţie de mediu, autorizaţie integrată de mediu, autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră, autorizaţie privind activităţi cu organisme modificate genetic.
Comisarii GNM-CJ Dolj verifică astfel, atât existența actelor de reglementare, cât și respectarea condițiilor impuse prin acestea. Pentru a evita amenzile , este de dorit conformare la legislația de mediu în vigoare, în loc de sancționare!
Garda de Mediu Dolj