OPINCILE DE ODINIOARĂ SUNT ASTĂZI PIESE DE MUZEU

0
135

Maria Corlan Mischie, îndrăgita interpretă de folclor și un îndrumător de nădejde al celor ce calcă pe urmele cântecului popular gorjenesc, a purtat încă din copilărie opinca cu drag și prețuire. După decenii întregi, umblând în cufărul cu amintiri le-a găsit și și-a amintit,,întâmplările încălțate în pielea de vițel ” meșteșugite cu măiestrie de meșteșugarii vremurilor ce n-or să mai vină vreodată.

O pereche bărbătească de opinci le-a donat Muzeului din Tismana, dar de cele încălțate în copilărie n-ar avea cum să se despartă . Știți cum spun oltenii, că portul popular e ADN-ul lor și pe premisa aceasta de ce nu ne-am bucura că ne tragem seva din gene pe care timpul le-a selectat cu mult, mult talent și a șlefuit generațiile care astăzi serbează IA, se închină la Altarul Credinței și păstrează intactă, ladă de zestre.

Iata și istoria opincilor frumoasei doamne Maria Corlan Mischie, care e ca un tezaur viu pentru cei ce o cunosc si pentru elevii pe care i-a calauzit pe portativul popular. Perpetuează pe văile Gorjului , folclorul, portul popular si amintirile.

Din ,,bogăția” mea…

,,Mi-am luat casa ,,la-ntors” și, cum umblam eu așa prin lucruri, am găsit opincile ce le-ncălțam când mergeam prin festivaluri ( 1988-1989 )…
Tot în ele am fost încălțată și la ,,Topul tinerilor interpreți” sau la ,,Topul topurilor” din anul 1994 de la Sala Radio…
Sunt din piele de vițel, piele mai subțirică, nesupusă vreunui tratament special, doar ras părul de pe ea. Acestea sunt lucrate special pentru a fi purtate de către o fată/femeie.
Femeia de la care le-am luat ( de la mine din So(ho)dol ), mi-a dat și unele ce au fost purtate de către un bărbat. Acelea sunt din piele de vacă, piele mai groasă.
Și unele și altele, pentru a putea fi încălțate, musai să fie muiate în apă. Pe cele pentru bărbat nu le mai am în casă deoarece le-am donat alături de un costum țesut în război și, pot fi văzute la Muzeul Portului Popular de la Tismana.

Ambele perechi de opinci sunt foarte, foarte vechi… undeva… cu mult peste 150 de ani ( costumul donat e și mai vechi ).
Spun asta deoarece, așa spun datele furnizate de către femeia de la care le-am luat la vremea respectivă.

Comori…”

Maria Corlan Mischie


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here