Combinația deosebită între semințele de pin, parmezan, piersicile la grătar, la care se adaugă roșiile suculente și gustul acrișor al ierbii grase, fac papilele gustative să danseze. Mixul este inedit, atât prin prezența piersicii la grătar, dar și a ierbii grase, folosită mai mult pentru mâncarea animalelor, fiind considerată buruiană. Cei ce au peste 30 de ani și au copilărit la țară, sigur își aduc aminte când erau trimiși de bunici pentru a aduna această plantă ca să fie dată la porci sau păsări.
Iarba grasă tânără are gust acrișor și se combină foarte bine cu roșiile.
De asemenea posedă niște substanțe mucilaginoase de o fac foarte potrivită pentru tocănițe, legând compoziția fară a folosi ou. Chiar dacă este culeasă într-o etapă când este o plantă mai matură, mai ales în perioade cu secetă, este bună pentru a fi folosită în salate.
Dar se pare că această buruiană nu doar că este comestibilă, dar are și foarte multe beneficii pentru sănătatea organismului.
Iarba grasă (Portulaca olereracea L.) a fost identificată ca una din cele mai bune surse vegetale de acizi grași omega 3, acid alfa-linolenic și antioxidanți(alfa-tocoferol, betacaroten, acid ascorbic, glutation). Grașița, cum este cunoscută în anumite zone, are cel mai mare nivel de vitamina A dintre vegetalele cu frunze verzi. De asemenea conține vitamina C și B-uri (riboflavină, niacină, pirodixină), potasiu (494 mg/100 gr), magneziu (68 mg/100gr), calciu (65mg/100gr). La 100 gr are doar 16 kcal, ceea ce o face ideală pentru cei care doresc să-și reducă din numărul de kilograme în plus, dar trebuie să fie foarte atenți dacă au probleme cu rinichii, iarba grasă, având un nivel foarte ridicat de oxalați (671-869 mg/100 gr) pentru planta verde.
Pe lângă beneficiile din alimentație este de ajutor și în agricultură. S-au făcut niște studii în care au arătat că iarba grasă poate înmagazina o cantitate mare de sare și poate ajuta solurile saline în care sunt cultivate legumele, mai ales tomatele. Și este utilă și ca mulci, întinzându-se ca o pătură și astfel se reține mai multă umiditate în sol.
Iarba grasă, ca de altfel și alte ierburi uitate, ar trebui să capete mai multă atenție și să o introducem în alimentație, având beneficii pentru sănătate. Și să nu uităm partea financiară, plătindu-se nimic pentru un super food.
Surse:
📝Maria Gonnella, Monia Charfeldine, Giulia Conversa, Puetro Santamaria, „Purslane: A Review of its Potential for Health and Agricultural Aspects”, The European Journal of Plant Science and Biotechnology, 2010.
📝Uddin, Md Kamal et al. „Purslane weed (Portulaca oleracea): a prospective plant source of nutrition, omega-3 fatty acid, and antioxidant attributes”, The Scientific World Journal, vol. 2014 951019, 2014.
Ingrediente:
4 roșii medii
1 pumn roșii cherry
40 gr semințe pin
40 gr parmezan
5 alune de pădure
2 smochine
1 piersică mare
2 mâini iarbă grasă
Sare, piper
Ulei măsline Agoureleo
Oțet balsamic
Mode pregătire:
1. Se spală piersica și se se taie felii groase de un cm și se pune pe grătar. Se lasă 1-2 minute până se înmoaie puțin. În timpul în care se fac piersicile se încinge o tigaie și se pun semințele de pin împreună cu sarea. Acestea se supraveghează atent și se amestecă încontinuu, mai ales după ce s-a încins tigaia. Se pot arde într-o clipită.
2.Într-un bol se pun toate ingredientele și se amestecă.
Poftă bună!
O rețetă de Carmen Ghimiș