O rețetă de CARMEN GHIMIȘ
La baza tuturor ideilor mai altfel, dar neașteptat de bune, stă cartea Monei Petre, Ierburi Uitate. Nu te poți abține să nu le încerci și de data aceasta am făcut oțet de cireșe.
Cireșele se pot înlocui cu orice fruct. Eu am fost curioasă dacă își păstrează și aroma și se pare că nu, dar ceva acolo diferit tot este și se merită experiența întregului proces.
În ziua de azi avem acces foarte ușor la mâncare și de cele mai multe ori după o zi de muncă nu mai ai chef să te apuci să pregătești totul de la zero, dar în zilele libere se merită să experimentezi să îți faci propria hrană. Totul e așa de automatizat, încât ceva realizat de mână devine extraordinar și ești la un alt nivel când poți să fii autonom și liber. Azi faci un oțet, mâine o pâine cu maia și uite așa te trezești că pe balcon cultivi ierburi și kale.
Ingrediente și ustensile:
1 borcan
1 lingură cu coada lungă
Sită+tifon
2/3 cireșe din volumul borcanului
500 gr apă filtrată
50 gr zahăr nerafinat sau miere
Borcanele și sticlele se vor steriliza. După ce sunt spălate, așa umede cum sunt se pun pe tava cuptorului și se lasă la 180 grade Celsius până apa se evaporă.
Cantitatea de apă și zahăr (miere) e în proporție de 1:10 (de exemplu, la 1 litru apă se pun 100 grame zahăr) ajustându-se în funcție de dorință.
Pasul 1:
Se spală foarte bine cireșele și se taie bucăți, nearuncându-se sâmburele.
Pasul 2:
Se umple borcanul trei sferturi cu cireșe și se adaugă apa și zahărul sau mierea. De preferat ca apa să fie filtrată.
Pasul 3:
Se lasă la fermentat pentru două săptămâni și se mestecă în borcan de cel puțin de două ori pe zi. Este posibil să apară o pojghiță albă, dar atât timp cât se amestecă zilnic nu este o problemă. Se are grijă să nu rămână fructe neacoperite cu apă. Temperatura optimă a camerei în care se ține oțetul ar fi până în 26 grade Celsius. Ști că poți trece la pasul următor când fructele se lasă la fund, aproximativ două săptămâni.
Pasul 4:
După ce au trecut cele 14 zile, se strecoară sau nu (în funcție de preferință) lichidul de fructele fermentate și se depozitează la întuneric pentru alte două săptămâni. Nu am observat vreo diferență de gust dacă lași sau nu fructele în lichid.
Pasul 5:
După ce ți-ai adus aminte de oțet se strecoară din nou și se pune în sticle sterilizate pentru depozitare. Se lipește o etichetă cu data producției. Pentru a ține mai mult se pot pasteuriza, dar nu am făcut acest pas, m-am gândit că nepasteurizând se păstrează toate bacteriile benefice.
Bucurați-vă de experiență!