OȚET DE PEPENE GALBEN

0
560

O REȚETA REALIZATĂ DE CARMEN GHIMIȘ

Voluptatea verii se simte în pepenele galben. Mirosul lui puternic te amețește, te face să salivezi doar când îl vezi. Și pentru a avea vara mereu în casă am căutat o metodă de a o păstra. Din păcate nu am reușit să captez aroma pepenului, prin fermentație se transformă în ceva înțepător, dispare mirosul lui specific, dar rămâne culoarea.

Pașii au fost aceeași ca la oțetul de cireșe, dar spre deosebire de acela, la oțetul de pepene galben se simte și un miros subtil de drojdie. Din 500 ml apă, la final, după decantare a rezultat o sticluță de 250 ml.


Vara se încheie cu oțetul de pepene galben, dar vine toamna și poate găsim la piață măceșe, sau dăm o fugă pe deal, pentru a continua seria de experimente privind oțeturile artizanale, aș îndrăzni să le numesc așa.

În sezonul autumnal, merele și gutuile ar mai fi potrivite, dar cred ca fructele suculente sunt ideale pentru a face această licoare.

Ingrediente:
500 ml apă filtrată
50 gr miere
Pepene galben 2/3 din volumul borcanului

Proces tehnologic:
Pasul 1:
Se scot semințele la pepene și se taie cuburi.

Pasul 2:
Se umple borcanul trei sferturi cu pepene galben și se adaugă apa și mierea.

Pasul 3:
Se lasă la fermentat pentru două săptămâni și se mestecă în borcan de cel puțin două ori pe zi. Este posibil să apară o pojghiță albă, dar atât timp cât se amestecă zilnic nu este o problemă. Se are grijă să nu rămână fructe neacoperite cu apă. Temperatura optimă a camerei în care se ține oțetul ar fi până în 26 grade Celsius. Ști că poți trece la pasul următor când fructele se lasă la fund, aproximativ după două săptămâni.

Pasul 4:
După ce au trecut cele 14 zile, se strecoară sau nu (în funcție de preferință) lichidul de fructele fermentate și se depozitează la întuneric pentru alte două săptămâni. Nu am observat vreo diferență de gust dacă lași sau nu fructele în lichid.

Pasul 5:
După ce ți-ai adus aminte de oțet se strecoară din nou și se pune în sticle sterilizate pentru depozitare. Se lipește o etichetă cu data producției. Pentru a ține mai mult se pot pasteuriza, dar nu am făcut acest pas, m-am gândit că nepasteurizând se păstrează toate bacteriile benefice.

Este așa de ușor să faci oțet din fructe, ai nevoie doar de trei ingrediente!
Bucurați-vă de experiență!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here