Floarea de colț e simbolul Carpaților în România și în Gorj ea crește la Rânca iar turiștii o găsesc și pe Transalpină

0
260

Floarea de colț e simbolul Carpaților în România și în Gorj ea crește spontan în munte, o găsiți pe Transalpină. E protejată prin lege și amenda-i colosală dacă, vreodată cuiva îi trece prin minte să o smulgă.

Uneori turiștii care o găsesc, împart bucuria cu noi ceilalți care poate nu am vazut-o în splendoarea ei, vreodată.

Publicistul Dorin Brozbă găsind în drumețiile sale una, a imortalizat momentul și l-a împărțit cu noi. Îi mulțumim!

Dar să vedem de ce e ea, atât de importantă! România Sălbatică i-a făcut poate cea mai frumoasă descriere.

,,Floarea de colț (Leontopodium alpinum) este o plantă erbacee reprezentativă pentru vegetația alpină. Tulpina neramificată măsoară între 15 și 30 cm și are dispuse în vârf mici inflorescențe rotunde, galbene, înconjurate de niște frunze albe cu aspect lânos numite bractee, ce au o dispunere stelată. Frunzele, puține la număr, au formă alungită, iar întreaga plantă este acoperită de perișori fini, de culoare argintie, cu rol de protecție.

O putem găsi înflorită între lunile iulie și septembrie, în zonele stâncoase din Carpați, în locuri greu accesibile la altitudini de peste 1600 m.

Este o specie protejată, așa că este important să nu culegem florile. Fiind adaptată climatului alpin, floarea de colț nu va rezista transplantării în ghiveci sau în curte. Este bine să nu încurajăm nici comerțul cu astfel de flori, fie ele vândute în buchete sau uscate și montate pe diferite rame.

RECOMANDĂRILE NOASTRE

Floarea de colț poate fi admirată în Munții Făgăraș, dar și pe văile de abrupt din Parcul Natural Bucegi sau în parcurile naționale Retezat și Munții Rodnei.

Această floare este mai greu de văzut, datorită zonelor montane mai greu accesibile, însă există și trasee turistice unde se poate găsi. Unul mai ușor este în zona Cerdacul Stanciului din Parcul Național Piatra Craiului, unde se poate ajunge fie dinspre Refugiul Șpirlea, fie dinspre Cabana Garofița. Pe acest traseu aveți ocazia să vedeți și macul galben, care trăiește pe marele grohotiș, dar și garofița Pietrei Craiului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here