Marinela Strîmbulescu, consultant fonduri europene, anunță că Programul Startup Nation 2024 vine cu câteva noutăți importante pentru antreprenorii români:
,,Granturi de până la 50.000 EUR: Antreprenorii pot obține fonduri nerambursabile de maximum 250.000 lei (aproximativ 50.000 EUR) fiecare.
Cofinanțare proprie: Beneficiarii trebuie să asigure o parte din finanțare din surse proprii (20% din valoarea cheltuielilor eligibile).
Eligibilitate: Se acceptă doar firme noi, iar TVA-ul va fi eligibil pentru finanțare.
Etape de înscriere: Prima etapă a programului va începe în luna octombrie 2024 cu înscrierea la cursurile de formare antreprenorială, care va alterna cu etapa de depunere a planurilor de afaceri.
Obiectivele Programului
Sprijinirea antreprenorilor: Programul își propune să stimuleze înființarea și dezvoltarea de noi afaceri în România.
Crearea de locuri de muncă: Un alt obiectiv important este generarea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri și persoane din categorii defavorizate, 2 locuri de munca nou create.
Condiții de Eligibilitate
Firme noi: Programul este destinat exclusiv firmelor nou înființate.
Domenii diverse: Sunt eligibile afaceri din diverse domenii, inclusiv IT, producție, servicii și comerț.
Cofinanțare: Beneficiarii trebuie să contribuie cu un procent de 20% din valoarea totală a proiectului.
Cheltuieli Eligibile
Echipamente și utilaje: Achiziționarea de echipamente si utilaje necesare pentru desfășurarea activității, conform claselor de amortizare 2.1, 2.2.
Software și licențe: Costurile pentru software și licențe necesare.
Marketing și promovare: Cheltuieli pentru promovarea afacerii.
Salarii: Costurile cu salariile angajaților pentru o perioadă determinată.
Procesul de Aplicare
Înscrierea la cursuri: Prima etapă implică înscrierea la cursurile de formare antreprenorială cu o durata de 4 luni de zile.
Depunerea planului de afaceri: În a doua etapă, antreprenorii trebuie să depună planul de afaceri pentru evaluare, etapa derulata concomitent cu perioada de derulare a cursurilor.
Evaluare și selecție: Planurile de afaceri vor fi evaluate și selectate pe baza unor criterii clare.
Implementare: După aprobarea finanțării, începe implementarea proiectului.
Atentie‼️
Persoanele care au mai beneficiat de cursuri pe fonduri europene, sunt excluse de la Startup Nation 2024, nu vor fi eligibile in grupul tinta si nu vor putea aplica pe acest program.
TVA va fi cheltuială eligibilă.
Automobilele nu vor fi considerate echipament tehnologic dar raman cheltuiala eligibila.
Cheltuiala cu automobilele – electrice sau de alt fel – nu va fi inclusă la echipament tehnologic și nu va aduce beneficiarului punctajul suplimentar care se acordă achizițiilor de echipamente tehnologice prin grila de punctaj.
Beneficiarul ajutorului de minimis va avea obligația de a menține activitatea și de a ocupa locurile de muncă asumate prin cererea de de finanțare pentru o perioadă de minimum 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare.
Vor fi toate codurile CAEN eligibile cu excepția celor interzise de către schema de minimis.
Categoriile de beneficiari eligibili:
Pilonul I
Tinerii sub 30 de ani — persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION — ROMÂNIA” ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară.
Pilonul II
Beneficiari eligibili la Pilonul II Startup Nation 2024:
- tineri cu vârsta de peste 30 de ani — persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- persoane în căutarea unui loc de muncă — astfel cum sunt definite la art. 5 pct. III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer — astfel cum este definit în art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
- șomer de lungă durată — astfel cum este definit la art. 5 pct. IV ind. 2 din Legea nr. 76/2002, inclusiv persoana reîntoarsă în țară;
persoane inactive — persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară; - persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii — persoane cu nivel scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2 ( învăţământ gimnazial – n.r.), persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară.”