Deja a trecut o lună de toamnă și vine vremea să facem zacuscă. Dar pentru acest preparat ai nevoie de un tuci și foc de lemne, altfel mai bine te duci și cumperi gata făcută. Pe aragaz nu iese ce trebuie, așa că înlocuim cu ajvar, o variantă cu mai puțin ulei și mai simplu de făcut. Acesta este o pastă din ardei copt și vinete coapte, specifică zonei balcanice, în special în zonele fostei Iugoslavia, dar și în Albania și Bulgaria. Ajvarul este pentru balcanici ceea ce este humusul pentru Orientul Apropriat. În Serbia este făcut doar din ardei roșii, iar în nordul Macedoniei se folosesc și vinete. Mi-a plăcut foarte mult ce a scris pe site-ul ei, balkankitchen.co.uk, Irina Janakievska despre ajvar și anume: ” Pentru mine, ajvar reprezintă esența bucătăriei balcanice: ingrediente de sezon și nepretențioase, gătite cu dragoste prin metode atemporale ce extrag și îmbibă aroma legumelor, transformând ajvarul într-un reprezentant de seamă al cămarei de iarnă balcanice. „
Acesta se poate consuma întins pe o felie de pâine, ca marinadă pentru legume și carne, garnitură la orez sau chiar în compoziția maki sushi. Se potrivește foarte bine pe un platou mezze. ( Mezze e echivalentul tapasului spaniol sau antipasti italian, dar pentru zona balcanică, grecească, levantină, armeneasca, turcă).
Ingrediente:
1 vânătă medie
5 ardei capia
1 lingură oțet de vin alb
1 linguriță zahăr
2 linguri ulei măsline, pentru amestec
2 linguri ulei măsline, pentru prăjit
4-5 căței usturoi
Sare
Piper
Mod preparare :
1. Se coc ardeii și vinetele și apoi se curăță.
2.Transferă totul într-un blender împreună cu oțetul, zahărul, sarea, piperul și cele două linguri de ulei.
3.Într-o oală pune la încins celelalte 2 linguri de ulei, apoi adaugă usturoiul zdrobit și amestecă încontinuu pentru a nu se arde.
4.După 1-2 minute pune conținutul din blender și ține-l pe foc mic până se mai îngroașă, având grijă să nu se prindă.
5.La final se ia o bucata de pâine și se șterge fundul cratiței.
Cantitățile sunt suficiente pentru a mânca o dată și in felul acesta îți dai seama dacă îți place sau nu pentru a ști dacă mai vrei să faci data viitoare.
P. S.: Se citește aivar, deși Skopje și Ljubljana știu că se citește cu i în loc de j, pentru că nu a sunat niciun clopoțel să mă trezească, am pronunțat de foarte multe ori cu j, până am văzut într-un articol.
Surse:
http://balkankitchen.co.uk/2020/12/16/ajvar/