Un articol scris de Carmen Ghimiș
Vremea rece mi se pare perfectă pentru folosit cuptorul. Aerul rece de afară și mirosul acela de toamnă se simt plăcut atunci când ești adăpostit la căldura din bucătărie. Și ca apartamentul să miroase divin cel mai sigur faci o prăjitură cu multe mirodenii.

Printre preferatele mele se găsește cardamomul, l-am folosit chiar la murături, dar merge și la cocktailuri. Acesta este un condiment de se folosește preponderent în bucătăria indiană, scandinavă și cea din Orientul Mijlociu, dar se găsește foarte ușor și la noi.

Inspirația de data aceasta vine din cartea scriitoarei Linnea Dunne – Lagom. Suedezii au perfecționat pauza de cafea sau fika și pentru acel moment de relaxare se savurează și ceva dulce. Și astfel am ales rulourile cu cardamom.

Ingrediente:
Pentru aluat:
300 gr faină
130 ml lapte sau apă călduță
7 gr drojdie uscată (1 pachet)
50 gr zahăr
30 gr unt
1 gălbenuș ou
1 vârf sare
1 linguriță extract vanilie sau conținutul de la o păstaie vanilie

Pentru umplutură
40 gr unt, la temperatura camerei
50 gr zahăr
1-2 lingurițe cardamom măcinat

Pentru glazură
1 gălbenuș
1 lingură zahăr pudră amestecat cu 1/2 linguriță cardamom
Sirop zahăr (4 linguri apă +2linguri zahăr)
Extract vanilie
Mod preparare:
1. Topiți untul în lapte la foc mic apoi turnați într-un vas unde sunt toate ingredientele pentru aluat. Frămantați până devine fin și nelipicios. Lăsați să dospească pentru mimin 4 ore sau puteți să îl lăsați peste noapte în frigider.
2.După cele 4 ore sau a doua zi, presărați faină pe masă și întindeți aluatul, de preferat sa aibă formă dreptunghiulară.
3.Pentru umplutură amestecați zahărul (eu am folosit dark muscovado), untul, cardamomul și ungeți toată foaia cu această compoziție.
4.Pliați foaia de aluat și din experiența de azi, când se acoperă conținutul merge să se preseze un pic mai mult, pentru ca atunci când rulezi fâșiile pentru forma finală să nu iasă conținutul. Tăiați fâșii late de două degete și formați niște melci, ajutând-vă de două degete pe care rulați fâșia și capătul se scoate prin mijlocul melcului. După aceea mai lăsați pentru jumătate de oră să se odihnească. Înainte de a le băga la copt să nu uitați să folosiți și glazura.
5.Între timp preîncalziți cuptorul la 200 grade Celsius și coaceți rulourile pentru 20-30 de min.
6.Când le scoateți din cuptor, încă încinse le periați cu o pensulă îmbibată cu siropul de zahăr și extractul de vanilie și presarați niște zahăr pudră cu cardamom.
7.Le serviți calde. Un deliciu!

Bucurați-vă de gustul lor, minunat!