PEȘTERA POLOVRAGI -UN LOC ÎNCĂRCAT DE ISTORIE ȘI SPIRITUALITATE

0
345

Frumusețea Gorjului este nemărginită. Un județ care are și deal și munte, canioane și peșteri , pensiuni moderne si utilate corespunzător sejururilor pe timpul oricărui anotimp. Turistul este atras și de turismul monahal având în vedere numărul mânăstirilor și bisericilor de o frumusețe uimitoare.

Astăzi am ales să prezint PEȘTERA POLOVRAGI cu ajutorul celui mai educativ site în acest sens – ,,pesterapolovragi.ro” . Informațiile vă vor fi de folos pentru ziua în care veți hotărî să vizitați o peșteră încărcată de istorie , spiritualitate, legende și o arhitectură naturală cum nu mai există în altă parte.

,,Peștera lui Zamolxe sau peștera Polovragi, este situată în Polovragi, județul Gorj și devine un obiectiv pe care nu îl poți rata o dată ajuns în zonă.
În imediata vecinătate turiștii se pot delecta cu liniștea și incarcătuirea spirituală a Mănăstirii Polovragi, sau pot face o plimbare în natură, chiar prin Pădurea Polovragi.
Peisajele de vis, aerul curat și liniștea zonei vor face dintr-o simplă plimbare o adevărată experiență cu adevărat memorabilă.

Peștera Polovragi este asociată ideii că vracii din acea perioada intrebuintau o plantă numită polovraga pentru a realiza remedii pentru diferite boli, numele păstrându-se așadar conform legendei. Spre deosebire de alte peșteri, Peștera Polovragi are o temperatura constanța de circa 8-9 grade, fiind astfel călduroasă și potrivită pentru vizitare în aproape orice perioada a anulu
Peștera Polovragi este cunoscută datorită asocierii cu Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor (care își putea schimbă înfățișarea), despre care se spune că a locuit în această peștera. O piatră în formă de tron este denumită astăzi scaunul lui Zamolxe, fiind marcată și delimitată de restul reliefului peșterii. Din aceeași categorie face parte și Cuptorul dacic, un element ce se remarcă cu ușurință în Peștera Polovragi, datorită formei sale atât de asemănătoare cuptoarelor rudimentare din acea perioada.
Fiecare porțiune a peșterii, pe segmente de circa 200-300 de metri, ne prezintă și alte elemente care au rămas în instorie sub un anumit nume. Pe lângă Cuptorul Dacic și Tronul lui Zamolxe, pot fi observate Camera Albă, Culoarul Stâlpilor, Culoarul Sufocant sau Tavanul însângerat.

Firește, că orice altă peștera și aici vom întâlni lilieci, numai că în cadrul acestei galerii speologice se poate observă o colonie de circa 300 de lilieci din Ordinul Microchiroptera “potcoavă” (denumiți așa datorită formei lor). Din tavanul peșterii se preling picături de apă, prezentate deseori că fiind lacrimile lui Zamolxe. Acest lucru se datorează credinței populare care spune că Zamolxe a fost un războinic care își motiva poporul să lupte împotriva cotropitorilor, fiind prezentat că un personaj legat de glie, că protector și iubitor de pământurile strămoșești.
Pe tot parcursul vizitării peșterii pot fi observate schimbări ale reliefului, mai ales în ceea ce privește trecerea de la stalagmite la domuri, de la ape adânci la acumulări relativ rare de apă, iar lista poate continuă.
Peștera Polovragi este un edificiu în care pot fi văzute elemente speciale și unice, pe care nu le poți vedea în nicio altă peștera din România.

Pentru că este grevată de trecut istoric, dar și spiritual, Peștera Polovragi a devenit în timp foarte cunoscută publicului iubitor de cunoaștere” Consemnează site-ul ,,peșterapolovragi.ro”

Foto George Andreescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here