Pe 21 decembrie din moși strămoși, românii taie porcul. E o tradiție lăsată din tată în fiu și sacrificarea suinelor vine mereu înainte de Nașterea Domnului cu câteva zile. Din carnea de porc oamenii de la sate fac garnițe pe care le desfac de Paște sau vara pentru oamenii ce vin la muncă în gospodării și câmpuri fiindcă la țară oamenii se ajuta între ei.Anul acesta directorul executiv al DSV Gorj a anunțat că e peste porcină africană la Capreni și Stoina. Anul trecut a fost și mai rău. Oamenilor le-au fost confiscați porcii din curte mai ales în zona BĂLEȘTI din cauza pestei.
Examenul la carne este mai mult decât necesar întrucât boala trichineloză este extrem de gravă la om.
Direcția Veterinară în circumscripțiile stabilite este pregătită să facă analizele pentru cei care apelează la acest serviciu.
Iată un material pregătit de Medlife despre boala numită -TRICHINELOZĂ.
,,Trichineloza, cunoscută și sub numele de trichinoza, este o boală parazitară transmisă prin intermediul alimentelor infestate, mai ales prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită. Cea mai întâlnită metodă de trasmitere este prin carnea de porc infestată cu larvele unui tip de viermi rotunzi, numit Trichinella.
Când mănânci, acidul din stomac și enzimele digeră alimentele. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun învelișul exterior dur (chistul) al larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se localizează în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate face trichineloză, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.
Trichineloza este o boală comună, care afectează peste 10.000 de oameni anual.
Trichineloza este cauzată de larvele viermilor rotunzi Trichinella. Viermele parazit se găsește, adesea, la animalele care mănâncă carne. Porcii sunt cei mai comuni purtători ai acestui parazit.
Viermele rotund Trichinella se găsește, de asemenea, în mod obișnuit, la animale sălbatice, precum urși, vulpi și mistreți. Animalele se pot infecta cu Trichinella atunci când se hrănesc cu alte animale infectate sau cu resturi şi gunoaie care conțin carne infectată.
Oamenii pot dezvolta trichineloză atunci când mănâncă carne crudă sau insuficient gătită de la un animal infectat cu larve de Trichinella.
Odată ce paraziții sunt ingerați, acidul din stomac dizolvă capsula protectoare care înconjoară larvele, iar acestea sunt eliberate și tranzitează în intestin, unde se maturizează în viermi adulți și se reproduc.
Viermii femele își eliberează apoi larvele în fluxul sanguin, lăsându-le să migreze prin vasele de sânge și în mușchi. Odată ce pătrund în mușchi, viermii se încapsulează în țesuturile musculare, unde pot trăi o perioadă îndelungată.
Factori de risc
Factorii de risc pentru trichineloză includ:
Pregătirea necorespunzătoare a alimentelor – Trichineloza se transmite la oameni atunci când aceștia consumă carne infectată, crudă sau insuficient gătită, inclusiv carne de porc sau carne de animale sălbatice. Și alte tipuri de carne se pot contamina în contact cu mașini de tocat sau alte echipamente în care a fost procesată carne infestată.
Zonele rurale – Trichineloza este mai frecventă în zonele rurale din întreaga lume. Rate mai mari de infectare se regăsesc în regiunile în care se cresc cu precădere porci sau se consumă, în mod tradițional, carne de vânat.
Consumul de carne de la animal sălbatic sau necomercială – Măsurile de sănătate publică au redus foarte mult numărul infectărilor cu trichineloză de la carnea comercială. Totuşi, animalele necomerciale, crescute la fermă, în special cele cu acces la resturi/carcase de animale sălbatice, prezintă un risc mare de infecție. Animalele sălbatice sunt surse comune de infecție.
Simptome
În decurs de o săptămână de la infectarea inițială, larvele vor intra în țesutul muscular. Din acest moment, simptomele devin, de obicei, evidente.
Din acest moment, simptomele devin, de obicei, evidente. Simptomele trichinelozei, atunci când larvele sunt în intestine includ:
diaree;
crampe abdominale;
oboseală sau energie scăzută;
greaţă;
vărsături.
Simptomele trichinelozei care pot apărea după ce larvele intră în țesutul muscular includ:
dureri, în special dureri musculare;
febră mare;
umflarea feței;
sensibilitate la lumină;
infecții oculare persistente;
erupții cutanate inexplicabile;
dureri de cap;
frisoane.
Așadar l, nu neglijați sa faceți analiza la carnea de porc!