Carmen Ghimiș v-a pregătit un articol interesant.
E AJUNUL!
Vin cadourile, vin…
Cadouri gourmet pentru Crăciun se pot cumpăra, dar nu se compară cu cele făcute de tine. Acestea exprimă căldură și cât de mult îți pasă de persoana căreia ii dăruiești pentru că îți aloci din timpul tău pentru a le crea. Bineînțeles că niște bijuterii cu diamante le pot înlocui fără nicio supărare. Ha, ha !
Pentru anul acesta am avut în minte mai multe variante de sare infuzată, dar ca să fie gata de Crăciun doar sarea cu cerneală de sepie și coajă de lămâie s-a transformat în cadou. Dar să nu uităm că nașterea Domnului se mai sărbătorește și pe rit vechi și pot fi oferite și cu alte ocazii.
Ingrediente:
Cerneală sepie 8 grame
Coaja de la 2 lămâi
200 gr sare
Ustensile:
1 borcan
1 linguriță mică lemn
1 etichetă
1 crenguță brad
Proces tehnologic:
1. Într-un bol se amestecă cerneala de sepie împreună cu câteva linguri cu apă pentru a se forma o pastă și se adaugă sarea. Se lasă 10-15 minute în această formă.
2.Pentru a obține varianta finală de sare neagră, aceasta se poate băga la cuptor sau se lasă lângă o sursă de căldură, cum ar fi caloriferul. Diferența dintre cele două metode constă în culoarea sării și bineînțeles timpul de uscare. La cuptor, de la temperatura ridicată (maxim la 180 grade pentru 15 minute sau chiar mai puține grade dacă aveți un cuptor mai fancy) sarea va avea o nuanță de gri și chiar dacă se mestecă între timp are tendința să facă mici aglomerări. Pe calorifer sau sobă culoarea va fi neagră, dar poate dura și 4-5 ore până este gata, de preferat lăsat peste noapte.
3.Între timp se rad lămâile și coaja obținută se lasă la uscat. Neapărat cumpărate unele bio pentru o coajă comestibilă.
4.După ce toate ingredientele sunt deshidratate, se pun într-un borcan și în funcție de preferință se poate lăsa sarea cu mai mult miros de sepie sau nu. Important ca totul să fie uscat pentru a nu mucegăi.
Sarea neagră scoate din anonimat orice fel de mâncare și se poate folosi la risotto, salate din frunze verzi, pentru a marina carnea, ouă, paste, sosuri. Când îți e dor de mare și coasta amalfitană folosești sare cu cerneală de sepie. După uscare, cerneala intră foarte bine în granulele de sare și nu lasă urme, spre deosebire de cărbunele activ. Pentru culoarea neagră am experimentat și cu acesta, dar în varianta artizanală, nu mi-a plăcut că se transferă pe mâini.
Un astfel de cadou este și sănătos, fără aditivi ca ferocianura de potasiu. Se cumpăra o sare fără antiaglomeranți și se poate experimenta cu diverse sortimente premium, că doar dorim să facem un cadou frumos.
Crăciun fericit!