10 TIPS & TRICKS PÂINE CU MAIA

0
274

O rețetă realizată de CARMEN GHIMIȘ

Pâinea cu maia poate părea ceva ce poate fi făcut doar de cei cu experiență, dar după câteva ore de citit și privit pe YouTube filmulețe chiar și cei care nu au pus vreodată la copt un aluat pot reuși. Am alcătuit o listă cu zece pași, ce pot ajuta un începător și nu le-am găsit scrise pe unde am făcut munca de cercetare pentru rețetele cu maia.

  1. Aragazul electric face diferența. Aceeași pași respectați, dar la final coaja este moale și nu foarte tare ca atunci când este coaptă în cuptorul cu gaz. Imediat după ce s-a făcut se lasă afară la răcit dacă nu se dorește o coajă foarte crocantă.
  2. Chiar dacă nu frămânți( strech&fold/ întins și împăturit) la fiecare 30 minute în primele două ore când aluatul trebuie să stea la dospit și se face la 40-60 minute, rezultatul final va fi nealterat.
  3. Pentru că îți ia două zile să faci o pâine e bine să programezi și să fii conștient de timpul și energia disponibilă pentru a avea un rezultat bun. Dacă te apuci să faci prefermentul noaptea, trebuie să ții cont dacă ești dispus să te trezești la ora 4 dimineața pentru a începe să plămădești aluatul sau ții cont de temperatură și încetinești procesul pentru a avea prefermentul gata atunci când vrei să te trezești. La o temperatură de 23 grade Celsius în cameră, prefermentul este gata în 7-8 ore.
  4. O maia hrănită mai rar, nu moare, dar e posibil ca să fie mai acră și să se simtă acrimea și în pâine. Chiar dacă nu o folosești e bine sa o hrănești măcar o dată pe săptămână.
  5. Nu trebuie să te stresezi ca nu reușești sa respecți 100% pașii. De câte ori am făcut pâine nu am reușit sa fac exact ca în rețetă și tot a fost ok. Probabil, pentru a fi excelentă, e posibil să fie nevoie de respectarea etapelor cât mai întocmai.
  6. Ai nevoie de o oală mare(6, 7 l) dacă faci o rețetă cu 1 kg faină din care rezultă oricum două pâini. Una din ele se poate congela.
  7. Ca să fii sigur că nu muncești degeaba e bine de la început să ai o oală de fontă, o lamă pentru crestat, un cuțit special pentru tăiat aluat, folie plastic sau cască duș, coșuri (banettone) pentru dospit, prosoape noi de bucătărie ce vor fi folosite doar pentru pâine, detergent fără parfum pentru a spăla prosoapele.Este nevoie și de cântar electronic.
  8. De folosit maiaua doar când este matură deoarece atunci este în stadiul cel mai eficient pentru a crește pâinea bine. După ce ajunge la punctul maxim de creștere, ea scade foarte puțin și atunci este momentul optim. Pâinea se face și dacă este folosită la mai multe ore după ce a ajuns la maturitate, dar se duce din puterea acesteia.

9. Înainte de a fi băgate la cuptor, în timp ce se așteaptă ca prima pâine să se coacă, a doua pâine trebuie ținută în frigider. Aluatul va sta la temperatura camerei doar cele 20 minute cât se așteaptă după oală să se încingă.

10. Cu cât faci mai multe pâini este mult mai ușor și începi să înveți aluatul și îți dai seama ce trebuie modificat pentru a ieși bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here