La 13 zile distantă de CRĂCIUNUL sărbătorit de români și toți creștin ortodocși pe 25 decembrie este sărbătorit conform calendarului iulian CRĂCIUNUL PE RIT VECHI. Tot astăzi este sărbătorit și Sfântul Ioan Botezătorul.La mulţi ani, celor ce poarta numele Ion și Ioana!
Mulți românu încă de ieri au plecat în Serbia la Kladovo să sărbătorească pe rit vechi Crăciunul. Este o comunitate care strânge si românii din Resita Caransebeș, Herculane, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu. Există comunități în Serbia, Ucraina,Grecia, Georgia, Bulgaria Rusia și România.
Se cunoaște că în istoria relugiilor, Calendarul Iulian a fost introdus în 46 î.Hr de către Iulius Cezar, intrând în uz în anul 45 î.Hr. Calendarul a fost ales după mai multe consultări și calculat prin aproximarea anului tropic.
Anul tropic este același lucru cu anul solar, reprezintă timpul de care Soarele are nevoie pentru a se întoarce în aceeași poziție în ciclul anotimpurilor. Acest lucru poate fi văzut de pe Terra.
În baza Decretului publicat în Monitorul Oficial, nr 274 din 6 martie 1919, Romania a adoptat calendarul gregorian , astfel că, 1 aprilie a devenit 14 aprilie 1919. De atunci, calendarul nou merge înainte. , Cel vechi, cel iulian, rămâne în urmă cu 3 zile la fiecare 400 de ani. Așadar aici apare și diferența de 13 zile la care s-a ajuns între cele două calendare.
În Ajunul sărbătorii, la miezul nopții, pentru a celebra nașterea lui Iisus Hristos se aprind lumânări și se cântă colinde.
Crengile de stejar au o importanță deosebită în dimineața de Ajun când cu grijă sunt tăiate si strânse pentru focul de tabăra ce se face seara, simbolizând norocul din perioada următoare a vieții creștinilor.
Potrivit tradițiilor vechi, în dimineața de Ajun se taie crengi de stejar cărora li se dă foc seara. Se spune că, astfel, oamenii se spală de păcate, iar flăcările mari simbolizează bunăstare, noroc și fericire în noul an.
Tradiția celor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi este ca la masa festivă sa fie 12 feluri de mâncare semnificând cei 12 apostoli, iar grâul fiert cu nucă, sarmalele de post cu semințe de dovleac și ciuperci, compotul de prune, stafidele, nucile, alunele, semințele de mac și mierea sunt prezente semnificând belșugul și renașterea.
Și pe rit vechi se păstrează colindatul. Pentru bunăstarea casei sub fața de masa a cinei festive se pun bani de către gazdă.
La mulţi ani celor ce sărbătoresc Crăciunul pe Rit Vechi!
Foto: Ina Mădă Cris
Foto: Nelu Brânzei
.