HAI CU MINE SĂ VEDEM , CUM E ORAȘUL DIN CARE VINE PREȘEDINTELE INTERIMAR ILIE BOLOJAN

0
165

Ca să-mi cunosc președintele țării am plecat virtual întâi să-i cunosc orașul pe care l-a păstorit și care fără drept de tăgada e unul care nu pare a fi din România. Dacă asculți oamenii și relatările lor ai senzația că ești într-adevăr într-un oraș din Europa dar
mai degrabă afiliat Ungariei. Cu nume si prenume maghiare pe clădiri, monumente și străzi Oradea pare un oraș frate cu altul de lângă Budapesta.

Să nu mai exageram, regăsim la Oradea și statuia lui Mihai Viteazu repusă în fața Catedralei cu diferența că nu e în mișcare ca aceea ce fusese dată jos de domnul Bolojan , ci static.
În 2024 pe pagina Oradea Heritage pe care m-am plimbat virtual și am facut și poze că ador să fac asta, prin toate plimbarile mele, am găsit și informații despre mutarea ei, a statuii lui Mihai Viteazu.


Citez: din Oradea Heritage:
,, Redăm simbolurile orașului Oradea. Am finalizat amplasarea statuii voievodului Mihai Viteazul, pe platoul din fața Catedralei Episcopale Învierea Domnului. Lucrările au presupus: conservarea și restaurarea statuii prin sablare cu gheață carbonică pentru a păstra patina originală a lucrării, intervenții cu completări lacunare de suprafață, construcția soclului, precum și transportul și amplasarea pe noul soclu al statuii, care cântărește 7,5 tone.

Statuia ecvestră a fost realizată în bronz de către sculptorii Alexandru Gheorghiță (1931-2011) și Georgeta Caragiu – Gheorghiță (1929-2018). Conceptul realizat de autori nu urmărește tiparul reprezentărilor ecvestre simbolice, cu calul în miscare, ci mai degrabă într-o poziție statică, diferită față de celelalte lucrări existente în România. Inițiativa realizării monumentului a apartinut Asociației culturale „Mihai Viteazul” din Oradea, cu contribuția militarilor și personalului civil din unitățile militare aparținând Diviziei 1 mecanizată Carei.

Astăzi, 23 mai 2024, la ora 17.00, statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dezvelită în cadrul unei manifestări publice.” Am încheiat descrierea de pe pagina Oradea Heritage


Și dacă s-a făcut lumină în acest caz al statuii și nu știm motivul de ce prima statuie l-a încurcat pe dl Bolojan dar mai ales ce a făcut cu ea, ne liniștim la gândul că Mihai Viteazu își are locul lui istoric pe care faptele de vitejie și modul în care a unit țara îl fac iubit de români în vecii vecilor.
Am parcurs străzile curate, clădirile vechi renovate, lăcașurile de cult. Aici ma opresc asupra unor sinagogi. Multe…interesant design dar mai ales interesante acțiunile cu scop umanitar educativ, cultural. Nu intru în amănunte și în conflict de religie fiindcă am un alt cult. Mi-au plăcut și sunt sigură că de la an la an, au și mai mulți adepți. Știu cum să facă să strângă rândurile și mai ales noua generație. Bravo lor! Dar să nu uite că pe toți, indiferent cum ne numim și cărei religii aparținem trebuie sa ne țină uniti PACEA, legați sub aceeași entitate divină, chiar dacă o numim fiecare, altfel.


Repet! Pacea! Pacea e cea care nu dezbină ci unește!
Am insistat pe cuvânt fiindcă stim că ungurii cu romanii în partea aceea de hartă a țării, nu tot timpul au conviețuit în armonie. România e generoasă cu toate naționalitățile și vedeți cu ochiul liber că e chiar și cu emigranții, că să nu mai spunem că am fost cea mai empatica țară din Europa cu ucrainienii când au trecut granița cu un bagaj într-o mână și cu un copil, doi, trei, trăgându-i după ei. România le-a oferit și adăpost și masă și bani la copii pe timpul șederii aici.Copiii românilor încă nu au cuantumul copiilor din Ucraina, refugiați aici.

Oradea e un oras curat, frumos!

Etimoligic, Oradea mai demult se nunea Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad). Este municipiul de reședință al județului Bihor. Se află în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria.CUVANTUL Oradea provine din cuvântul VARAD care însemna cetate medievală.

Foto Frumusețile României

Revin la orașul domnului președinte interimar al tării și mai adaug că e dezvoltat economic mult, nu spun eu ci comentariile celor ce frecventează aceasta pagină intinerară, locuitori ai oraşului, pagină pe care am vizitat-o și eu și orădenii sunt mulțumiți de cât și ce s-a realizat.
Nu am sesizat dizarmonie între oameni, dar nici nu am avut senzația că mă aflu în România. Și această remarcă este chiar o flatare pentru oraș!


Vizitând în repetate rânduri Ungaria fie doar la plimbare, fie în tranzit, la Szeged, vă recomand că e aproape de granița noastră un super Aqwaland și la Budapesta vă invit să nu ratați niciun obiectiv turistic și fac aici o paranteza si vă spun câ eu am plecat cu Citadella în suflet, o cetate superbă .Chiar dacă mă abat de la subiect un minut vă las o descriere a ei.

Citadela din Budapesta (în maghiară Budapesti Citadella) este o fortăreață aflată în vârful dealului Gellért din Buda, în sectorul XI al Budapestei. A fost ridicat de autoritățile militare austriece în anul 1854, după înfrângerea revoluției maghiare de la 1848-49. În prezent, este un monument istoric și un important reper turistic al capitalei maghiare. Din 1987, zona ce cuprinde și Citadela este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca parte a obiectivului „Malurile Dunării”. ( sursa : text foto -Wikipedia)


Paralela Oradea- direct Ungaria o fac doar pentru a reafirma că e o asemănare izbitoare la propriu și la figurat.
Da! Oradea e ceea ce puteau fi multe orașe din țară. Dar nu sunt!
Ce îi sperie pe români?
Simplu! Exact influențele străine!
Noi nu suntem familiarizați și nici nu vrem să fim cu dictate ale vecinilor noștri de graniță. De ce? Simplu!
Că românii vor să vorbească în țara lor doar românește, ( Nu vor să ceară pâine la magazin în ungurește, nu! ) vor să fie respectați de naționalitățile pe care ei le respectă dându-le posibilitatea chiar să ocupe un loc în Parlament. Românii vor liniște în țara lor și să își conserve pentru generațiile viitoare, patrimoniul cultural. tradițional., economic fără a fi prejudiciate de concurență. Faptul că o firmă ungurească exploatează acum în Hunedoara sarea e subiect de pus politicienii la zidul rușinii. Salrom e în pericol și ceea ce s-a întâmplat recent e de neiertat.
Acestea fiind relatate așa pe repede înainte la un intinerar virtual, duminică dimineața la cafea, mă opresc aici și vin cu o concluzie: orașul de unde vine primarul care a ajuns presedintele interimar al Romaniei e dezvoltat într-un spirit occidental cu firme din străinătate. Aproximativ 6.000 de firme străine au sediul în Bihor în acest moment.
Din totalul de peste 22.000 de firme identificate în județ, peste 5.900 de firme erau înregistrate la 12 martie 2024 în străinătate.


Să citești în ungurește atat de mult pe stradă, pe clădiri, prin muzee, pe statui, de jur împrejur, te ia fiorul că ai greșit destinația. Parcă n-ai fi în țara ta….
Parcă e prea puțină Românie, acolo!
Și asta e logic să lase loc de interpretare și o teamă de o eventuală, nu vreau să zic epurare etnică fiindcă sună grav, dar pot spune o răpire a entității naționale.
Românii nu sunt numai patrioți, românii sunt și foarte conservatori. Sunt reticenți la schimbare.
Dacă va fi schimbare să o stim și noi dar să fie 100% românească.
Mi-a făcut placere să navighez pe pagina Oradea Heritage. Sper ca v-a placut și vouă!

Am încercat să prezint obiectiv ceea ce mi-au văzut ochii care erau curioși să nu piardă nimic din frumusețea orașului cu vădite influențe vestice trasate peste tot și în toate ce există în ORADEA.

Da! E de vizitat!

foto: Oradea Heritage

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here