Pe AXA BRÂNCUȘI la TÂRGU Jiu s-a desfășurat miercuri un amplu spectacol dedicat marelui sculptor român gorjean, Constantin Brâncuși.
La 17.30 targujienii au avut ocazia să participe la un spectacol susținut de Formația Iris și soprana Felicia Filip.

Concertul a fost urmat și de Iluminatul Arhitectural al tuturor operelor lui Constantin Brâncuși din orașul de lângă Jiu.

Administrația locală s-a preocupat ca ZIUA BRÂNCUȘI să fie una de care să se bucure toți târgujienii și oaspeții lor.

Ziua Națională Constantin Brâncuși a fost stabilită în România pe 19 februarie, pentru a onora contribuția sa excepțională la arta modernă.

Visit România a portretizat destul de nuanțat viața marelui sculptor : ,, Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, în satul Hobița, județul Gorj, într-o familie de țărani. Încă din copilărie, a manifestat talent pentru sculptură, cioplind lemnul, o tradiție populară în Oltenia. După ce a studiat la Școala de Arte și Meserii din Craiova și apoi la Școala Națională de Arte Frumoase din București, a plecat în 1904 pe jos spre Paris, unde și-a continuat studiile la École des Beaux-Arts.
În capitala Franței, Brâncuși a intrat în cercurile artistice avangardiste și a lucrat pentru scurt timp în atelierul lui Auguste Rodin, dar a ales să-și dezvolte propriul stil, declarând celebra frază: „La umbra marilor copaci nimic nu crește”. A început să creeze lucrări inovatoare, renunțând la detaliile realiste și simplificând formele până la esență.
Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără:
- Sărutul (1907–1908) – o explorare a iubirii și unității, inspirată de sculptura primitivă.
- Muza adormită (1909) – o reprezentare stilizată a capului feminin.
- Coloana Infinitului (1938) – un simbol al aspirației către absolut, parte din Ansamblul de la Târgu Jiu, dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
- Măiastra și Pasărea în văzduh – serii de sculpturi ce sugerează zborul și transcenderea materiei.
Brâncuși a revoluționat sculptura modernă, folosind materiale precum piatra, bronzul și lemnul, și punând accent pe forma pură. A fost recunoscut internațional, având expoziții în marile muzee ale lumii, inclusiv la Muzeul de Artă Modernă din New York.
A murit la Paris, pe 16 martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse. Atelierul său a fost donat statului francez și este expus astăzi la Centre Pompidou. Moștenirea sa artistică continuă să inspire generații de artiști și iubitori de artă.”