,,Acasă la Brâncuși – acolo unde tradiția devine nemuritoare” a fost un motto astazi pentru Ministrul Culturii, Natalie Intotero.
Fiind un profesor iubit mereu în comunitatea sa, un politician desăvârșit, un ministru implicat, Natalia Intotero a ales Gorjul astăzi pentru a fi alături de oamenii de cultura ai orașului Târgu Jiu și ai comunei Peștișani, acolo unde marele sculptor Constantin Brâncuși s-a născut, mai exact în satul Hobița.
Nu poți să vorbești despre marele maestru care a șlefuit cu ochii minții piatra și metalul dacă nu-i cunoști rădăcinile. Hobița este un sat pitoresc care te inspiră și care te așteaptă mereu cu același mister al tradiției de demult de care îți vine dor, imediat ce l-ai părăsit.

Natalia Intotero a fost plăcut surprinsă de comunitatea locală care păstrează nealterată zestrea Brâncuși.
,,Astăzi, când se împlinesc 149 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, mi-am început ziua într-un loc cu o încărcătură sufletească aparte – satul Hobița, locul care l-a dăruit lumii pe marele sculptor.
M-am bucurat să-i întâlnesc pe elevii Liceului din Peștișani, care au adus un omagiu vibrant printr-o interpretare vocală de excepție și un recital emoționant de aforisme. Cuvintele sculptorului, rostite cu atâta trăire, rămân la fel de puternice și astăzi, inspirând generații întregi.

Felicitări primarului comunei Peștișani, Cosmin Pigui, pentru grija și devotamentul cu care păstrează vie moștenirea lui Brâncuși. Este datoria noastră să protejăm aceste locuri și să ducem mai departe povestea acestui geniu care a transformat tradiția românească în artă universală.

Brâncuși nu doar că a sculptat în piatră și bronz, ci și în sufletul unui popor. Prin opera sa, i-a făcut pe străini să ne înțeleagă cum nici armate de oameni de știință nu au reușit vreodată.” A declarat Mnistrul Culturii în ziua în care s-a născut marele sculptor român.
