Muzeul Național,,Constantin Brâncuși” a desfășurat in data de 19 februarie un eveniment cultural de amploare , la împlinirea a 149 de ani de la nașterea părintelui sculpturii moderne -Constantin Brâncuși.

A fost un eveniment cultural de înaltă ținută – vernisajul expoziției de artă grafică europeană intitulată „Omagiu lui Brâncuși”, expoziție alcătuită din lucrări originale semnate de către mari artiști ai artei europene din secolul XX, gravuri și litografii realizate în marile ateliere din spațiul european.

În expoziția menită să celebreze și să reliefeze semnificativitatea operei brâncușiene în climatul artistic internațional sunt expuse lucrări semnate de artiști care au avut relații directe cu părintele sculpturii moderne Constantin Brâncuși sau pentru care marele sculptor a reprezentat o sursă de inspirație:
- Constantin BRÂNCUȘI
- Marc CHAGALL
- Salvador DALI
- Giorgio DE CHIRICO
- Hans HARTUNG
- Wassilly KANDINSKY
- Fernand LÉGER
- Henri MATISSE
- René MAGRITTE
- Kazimir MALEVICH
- Joan MIRÓ
- Pablo PICASSO
- Man RAY
- Victor VASARELY
- Ossip ZADKINE
- Lucrările fac parte din colecția de artă europeană a domnului av. George Serban, unul dintre cei mai cunoscuți colecționari români ai epocii post-decembriste. Unele dintre lucrările pe care le puteți vedea la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” până la mijlocul lunii martie, sunt expuse pentru prima dată în România. Coordonatorii acestui demers sunt:
- Denisa Șuță- manager interimar al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, George Șerban- avocat și colecționar de artă și conf. univ. dr. habil.
- ZuZu Caratanase (curator), iar invitat de onoare la acest eveniment a fost domnul Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukental Sibiu.

În cadrul evenimentului, domnul manager Alexandru Chituță a oferit doamnei manager a Muzeului Național „Constantin Brâncuși” – Denisa Șuță diploma de excelență și medalia Muzeului Național Brukental, in semn de prețuire.

În deschiderea evenimentului a fost organizat un eseu teatral, susținut de elevi de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu , coordonați de actorul Pompiliu Ciochia.

În cadrul momentului artistic, elevele au purtat costume recreate, după costumul de balet pe care Constantin Brâncuși l-a creat pentru spectacolul „Gymnopedie” de Erik Satie, susținut în anul 1920 de balerina româncă Lizica Codreanu, la Paris.
Vă mulțumim tuturor pentru prezență!