Legenda mucenicilor

0
162

Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc, făcut în special pe 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Există mai multe legende legate de această tradiție.

Legenda Sfinților 40 de Mucenici

Se spune că, în timpul împăratului roman Licinius (308-324 d.Hr.), patruzeci de soldați creștini din Legiunea XII Fulminata au fost martirizați la Sevastia (în Armenia de astăzi). Ei au fost condamnați la moarte prin înghețare într-un lac rece, dar au rămas neclintiți în credința lor. În noaptea suferinței lor, se spune că apa lacului s-a încălzit miraculos, iar 40 de cununi de lumină au coborât asupra capetelor lor.

Mucenicii și tradiția culinară

Pentru a cinsti jertfa lor, în România s-a păstrat tradiția preparării mucenicilor, sub două forme principale:

  • Mucenicii moldovenești – un aluat dulce dospit, modelat în formă de „8”, copt și uns cu miere și nucă.
  • Mucenicii muntenești (fierți) – mici colăcei în formă de „8”, fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.

De asemenea, se crede că această zi marchează începutul primăverii, iar în credințele populare, pe 9 martie, „moșii” (bătrânii iernii) sunt înlocuiți de „mucenicii” primăverii, simbolizând renașterea naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here