CRUTOANE

0
489

Un material de Carmen Ghimiș

Crutoanele sunt o bună idee de a salva din pâinea ce se învechește și ar putea fi aruncată la gunoi. Acestea sunt foarte delicioase în supele creme, salate sau ca snacks.
Pâinea este un produs alimentar des irosit și aruncat la gunoi în majoritatea țărilor dezvoltate și o problemă serioasă pentru multe națiuni europene.

Producția anuală globală de pâine este peste 100 milioane tone. Conform analizei diviziunii pieței globale a pâinii, Europa domină piața cu un procent de 53.6%, urmată de Statele Unite (28.6%), Asia Pacific (10.9%), Orientul Mijlociu și statele africane (6.9%).
Din cauza supraproducției, 10% din toată pâinea produsă este irosită de-a lungul lanțului de aprovizionare înainte de a ajunge la consumator. Totodată durata de valabilitate scurtă inerentă categoriei de produse de panificație, determină consumatorii să arunce cel mai adesea pâinea pentru că s-a învechit sau a mucegăit.
Risipa alimentară este o problemă globală, care provoacă daune semnificative asupra mediului și duce la pierderi economice substanțiale la nivel mondial. În Marea Britanie, pâinea este al doilea cel mai irosit produs alimentar, după cartofi, cu un echivalent de 20 milioane felii aruncate zilnic.


Pierderea pâinii nu reflectă doar irosirea în sine a produsului, ci și pierderea la o varietate de resurse naturale precum apă, pământ, energie, materie primă, transport, manufactură care au un impact important asupra societății, mediului și economiei.
Având în minte aceste aspecte atunci când cumpărăm, să o facem conștient și dacă totuși se ajunge să nu fie consumată proaspătă să găsim variante care să ne ajute. Pâinea de câteva zile e foarte bună friganele (french toast), crutoane, pesmet, ca blat de pizza sau pur și simplu prăjită și cu unt ca o gustare.

Ingrediente:
3-4 felii pâine mai veche
3 linguri ulei măsline
2 căței usturoi
1 lingură condimente de orice fel
2 linguri pudră usturoi
2 linguri pudră ceapă
1 linguriță paprika afumată
Sare, piper după preferințe

Mod preparare:
1. Taie feliile de pâine în cubulețe mici.
2.Într-un castron amestecă toate ingredientele
3.Preîncălzește cuptorul la 180 grade și pe o foaie de copt întinde totul. După 5 minute amestecă și apoi mai lasă alte 5 minute la copt. Dacă e nevoie, crutoanele se pot scoate mai repede sau să stea mai mult la cuptor, după preferințe.
Poftă bună!

Surse:
1.https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/se/d1se00575h
2.https://artaalba.ro/consumatorii-impotriva-risipei-de-paine/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here