Loredana Vîlcu, primar al comunei Prunișor din județul Mehedinți a organizat în acest weekend, primul festival ,,ZIUA LEUREDEI”.

Managerul Centrului Cultural SORESCU Tania Lăin a declarat că :
,,Ansamblul Centrul Cultural Nichita Stănescu a urcat pe scenă, la această primă ediție a festivalului, sub un nume nou, impunător și reprezentativ județului nostru,căruia îi face cinste cu fiecare prestație: „ANSAMBLUL FOLCLORIC DOINA MEHEDINȚIULUI ! ”
A fost un moment despre tradiții, folclor și comunitatea locală, a fost pusă in valoare cultura noastră, a românilor, care ne definește ca neam.
Felicitări doamna primar! Felicitări dragi colegi și tuturor artiștilor!”

În Mehedinți există o serie de sărbători câmpenești sau ale muntelui cum ar fi Ziua bujorul, Ziua liliacului, Ziua smochinului.
ZIUA LEURDEI vine însă să confirme importanța acestei plante despre care, primele dovezi privind utilizarea umană a ei, numită usturoiului sălbatic se întoarce până la perioada mezolitică (epoca de mijloc a pietrei) care este susținută de descoperirile arheologice din Danemarca și dovezi ale unei așezări neolitice (ultima perioadă a epocii de piatră) în Elveția.
Denumită științific ,,Allium ursinum ” a fi fost una dintre cele mai cunoscute specii nordice ale acestui gen, pentru grecii antici.
Leurda este prima planta pe care ursul o mănâncă atunci când se sfârșește iarna și el iese din bârlog, Probabil leurda a fost numită după urși pentru că ursul brun o consumă cu plăcere după perioada de hibernare, pentru a prinde putere sau poate pentru că, la fel ca și ursul după hibernare, simbolizează trezirea la viață, odată cu venirea primăverii. Triburile germanice credeau că această plantă ar fi sursa puterii și a fertilității urșilor.
Leurda conține de patru ori mai mulți compuși de sulf decât usturoiul, a fost folosită chiar în Primul și Al Doilea Război Mondial pentru dezinfectarea rănilor soldaților.
Bucătăriile lumii o folosește în combinații pe care papilele gustative o percep ca pe o mare desfătare fie în combinații proteice sau cu carbohidrați. Paste cu sos de leurdă, fripturi cu planta verde cu gust de usturoi sunt servite și apreciate de cei care îi caută aromele dar și beneficiile terapeutice.

,,Ziua leurdei ” de la Prunișor a fost un succes și o reconfirmarea a obiceiurilor oltenești pe care românii le perpetuează din generației în generație.
Muzică populară, voie bună și conștientizarea unei plante pe care o putem considera alături de multe altele cum e și ,,polovraga” de la Gorj, ( așa zisă pălămidă folosită terapeutic de către daci) un panaceu universal.

Au fost prezente și oficialitățile județului, Aladin Georgescu președintele Consiliului Județean Mehedinți onorând un festival a cărei continuitate a început în acest weekend al lunii aprilie 2025 și va fi purtată prin timp.