SELFIE ÎN RAPIȚÃ E DE SEZON LA ROMÂNI / DAR CE ȘTIM OARE, DESPRE EA?

0
183

Rapița (Brassica napus) este o plantă oleaginoasă importantă, cultivată mai ales pentru semințele sale bogate în ulei. Este folosită în alimentație (ulei comestibil), în industrie (biocombustibili, lubrifianți biodegradabili) și în zootehnie (ca nutreț).

Caracteristici generale:

Familie: Crucifere (Brassicaceae), aceeași familie cu varza și muștarul.

Tip de cultură:

Este o plantă anuală sau bienală.

Flori: Galbene, grupate în inflorescențe.

Semințe: Mici, de culoare neagră sau brună, bogate în ulei (până la 40-45%).

Înălțime: Între 0,5 și 1,5 metri, în funcție de soi și condițiile de creștere.

Tipuri principale:

Rapiță de toamnă (ozie): Se seamănă toamna și se recoltează vara următoare; are un randament mai mare.

Rapiță de primăvară: Se seamănă primăvara și se recoltează toamna, dar cu producții mai mici.

Condiții de cultivare:

Climă: Preferă un climat temperat, cu ierni nu prea aspre pentru rapița de toamnă.

Sol: Fertil, bine drenat, cu pH între 6 și 7.

Tehnologie: Necesită o pregătire bună a terenului, fertilizare corectă, combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor.

Utilizări:

Ulei alimentar: Considerat sănătos datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturați.

Biodiesel: Uleiul de rapiță este una dintre cele mai utilizate materii prime pentru producția de biodiesel.

Furaje: Resturile după extragerea uleiului (șroturile) sunt bogate în proteine și folosite în hrana animalelor.

Agricultură durabilă: Rapița este o excelentă cultură premergătoare pentru cereale, ajutând la îmbunătățirea solului.

Probleme frecvente:

Boli: Sclerotinia (putrezirea albă), Phoma (putregaiul negru), Alternarioza.

Dăunători: Puricele rapiței, gărgărița tulpinilor, molia florilor.


Foto: Georgiana Calotà

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here