MITUL ZAHĂRULUI

0
209

Zahărul — în special glucoza — este esențial pentru funcționarea normală a corpului, dar cu limite clare. Iată de ce este bun (și necesar) în anumite condiții:


De ce e bun zahărul pentru organism

1. Sursa principală de energie

  • Creierul folosește glucoza ca principal combustibil.
  • Fără glucoză, apar rapid simptome precum confuzie, oboseală, amețeală.
  • Toate celulele din corp folosesc glucoza pentru energie — este convertită în ATP (adenozin trifosfat) în mitocondrii.

2. Sprijină performanța fizică (temporar)

  • În timpul efortului intens, organismul folosește carbohidrați simpli (zahăr) pentru energie rapidă.
  • Sportivii folosesc băuturi cu zahăr pentru refacere glicogenică rapidă după antrenament.

3. Restabilește glicemia în cazuri de urgență

  • În caz de hipoglicemie (scădere bruscă a glicemiei), zahărul poate fi salvator.
  • Diabeticii folosesc pastile de glucoză sau sucuri dulci în astfel de situații.

4. Poate susține starea de bine (temporar)

  • Consum moderat de zahăr stimulează eliberarea de dopamină – asociată cu plăcerea.
  • Uneori ajută în situații de stres sau oboseală cronică, dar efectul e temporar.

Dar… zahărul devine periculos când este în exces

Consumul mare de zahăr, în special zahăr adăugat (sucre rafinat), este asociat cu:

  • Diabet zaharat de tip 2
  • Obezitate
  • Boli cardiovasculare
  • Rezistență la insulină
  • Carențe nutriționale (zahărul nu are vitamine/minerale)

Zahăr bun vs. zahăr nociv

Tip zahărSurse naturaleBeneficii
GlucozăFructe, legume, cereale integraleEnergie directă
Fructoză naturalăFructe întregi (nu suc!)Fibre + antioxidanți + zahăr
LactozăLapte, iaurtCalciu + proteine
Tip zahăr nocivSurseProbleme cauzate
Zahăr rafinatBomboane, prăjituri, sucuriCreștere rapidă glicemie, zero nutrienți
Sirop de porumbBăuturi carbogazoase, produse procesateAsociat cu boli metabolice

În concluzie:

Zahărul este bun și necesar în cantitate mică, mai ales când:

  • Este consumat din surse naturale (fructe, legume, cereale)
  • Este folosit în momente de efort, recuperare sau hipoglicemie
  • Nu este în exces și nu provine din alimente ultraprocesate

Limita recomandată de OMS:

  • Maxim 25 grame zahăr adăugat/zi (aprox. 6 lingurițe) pentru un adult sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here