KETCHUP DE VIȘINE

0
279

Carmen Ghimiș a pregătit o excelenta rețetă pe care cu siguranță o veți pune în practică!

Jumătatea lui septembrie a sosit și vremea rece ne îmbie să preparăm mâncare mai consistentă ca să ne pregătească organismul pentru temperaturile scăzute ale iernii. Salatele din frunze verzi sunt înlocuite cu rădăcinoase coapte sau fierte. Deja avem nevoie de alimente care să ne încălzească. La o tavă de legume coapte se potrivește foarte bine un sos dulce-acrișor sau chiar iute, dar de asemenea acompaniază foarte bine burgeri, carne la grătar sau chiar paste. Și cum se face că atunci când vine vremea rece, tânjim după vară și astfel găsim variante care să ne aducă soarele în farfurii, chiar și când afară sunt zile mohorâte. De data aceasta ketchupul de vișine ne amintește de vară.


Rețeta originală am citit-o în cartea Ierburi Uitate de Mona Petre, dar poți adapta cantitățile și ingredientele în funcție de preferințe și ce fructe sunt de sezon.

Ingrediente:
300 gr vișine proaspete sau congelate
160 gr ardei capia copt
80 gr ceapa roșie
2 linguri oțet balsamic
2 linguri sirop agave/ zahăr brun
1/2 linguriță sare
Optional
Cimbru, piper, fulgi chili, busuioc, oregano, usturoi, fum lichid, rozmarin.

Mod preparare:
1. Vișinele se pun într-o cratiță și se acoperă cu apă până se gătesc, aproximativ 10-15 minute. Dacă se decongelează se pun la fiert împreună cu sucul de îl lasă. În cazul în care se folosește zmeură, mure sau alt fruct de are semințe, se dă totul printr-o sită.
2.În paralel se curăță ceapa și se pune la prăjit sau se înăbușe. Dacă se dorește și usturoi după ce ceapa este gata se adaugă și el pentru 1-2 minute.
3.Într-un blender se amestecă pulpa fructelor împreună cu ardeiul copt, condimentele, sarea, oțetul balsamic, siropul de agave și se pune tot conținutul pe foc mic spre mediu și se amestecă des. Când începe să se îngroașă se amestecă încontinuu pentru a nu se prinde. fiind destul de gros face bule ce se sparg și vă puteți arde. Așa ca folosiți un capac pentru încă 2-3 minute. Apoi stingeți focul. Pe parcurs ajustați gustul, fie mai dulce, acrișor sau picant în funcție de dorință. Dacă puneți niște fum lichid( 1 linguriță) și il faceți mai dulce seamănă la gust cu sosul barbecue.
4.La final se pune în sticle sau borcane, se lasă la răcit și se ține în frigider. Cred că dacă se sterilizează ar rezista și la temperatura camerei.
Oare ketchup de cătină o fi bun?

Poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here